Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

Növényvédő anyag tartalmú gyógynövények

Életünk során számos növényt megismerünk, hallottunk szüleinktől, nagyszüleinktől azok gyógyító hatásairól. Ludas Matyi is ilyen növényeket kért, amikor másodszor verte meg Döbrögit. Például szagosmügét, macskagyökeret, kutyabengét.

De ismerjük-e a gyógytartalmú növények egyéb hatásait, mire tudjuk alkalmazni a kertészetben. A legegyszerűbb, amikor bemegyünk egy növényvédő üzletbe, permetezzük a növényeinket, aztán elfogyasztjuk és bevisszük a szervezetünkbe a mérget. Az alább felsorolt növények szárított leveleiből készült permetlével megóvhatjuk saját egészségünket és környezetünket is.


Dalmát virág - Tannecetum cineraiifolium: Virágjának szárított drogja a melegvérű állatokra veszélytelen rovarirtószert, Piretrint tarztalmaz. A lakásban vagy a kertben szétszórt por távol tartja a legyeket, hangyákat, csótányokat, poloskákat. A házi állatok szőréből kiírtja a bolhákat és a tetveket. A porból permetlé is készíthető, amely még a burgonyabogarat is elpusztítja. A hasznos rovarok megóvása érdekében alkonyatkor kell vele permetezni, a hatóanyag másnapra lebomlik.


Féregűző varádics - Tanecetum vulgare: A növény szárított drogja ugyancsak tartalmaz Piretrint. Az őrlemény a dalmátvirágéhoz hasonlóan alkalmazható. A küszöb elé szórva távol tartja az egereket, hangyákat.

 

 

Boldogasszony tenyere - Tanecetum balsamita: Szárított levele távol tartja a bolhákat, tetveket, hangyákat és a legyeket.

Nagy csalán - Urtica dioica: A levelek szárított drogja és a belőle készült permetlé Hisztamin tartalmú, hatásosan írtja az atkákat és a levéltetveket.

Murokrépa - Daucus carota: Gyökerének szárított drogja és a belőle készített por és permetlé csíraölő (baktérium- és gombaölő) hatású.

Orvosi székfű - Matricaria recutita és Nemes pipitér - Chamaemelum nobile: E növények szárított drogja Azulén tartalmú és a belőle készített por és permetlé baktérium, vírus és gombaölő hatású.


Kerti izsóp - Hysopous officinalis: A növény szárított drogja Penicilin tartalmú, pora és permetleve baktériumölő hatású.


Orvosi rebarbara - Rheum officinale: Levéllemezének főzete levéltetű és atkaölő.

 

Rozmaring - Rosmarinus officinalis: A virágos hajtás szárított drogja baktérium és gombaölő hatású.
 

Kerti ruta - Ruta graveolens: A szárított levéldrog rovarűző és csíraölő hatású.


Fokhagyma - Allium sativum: A növény minden része,de különösen a hagymája a sarjadozó gombák és baktériumok ellen hatóanyagot tartalmaz.
 

Illatos borjúpázsit - Anthoxanthum odoratum:A növény szárított levéldrogja rágcsálók irtására szolgáló Dikumarint tartalmaz.
 

Istenfa - Artemisia abrotanum: Szárított levéldrogjának permetleve és pora rovarűző.


Fehér üröm - Artemisia absinthium, és Fekete üröm - Artemisia vulgaris: Szárított levéldrogjuk hatékony rovarűző.


Bíbor kasvirág - Echinaecea purpurea: Szárított gyökérdrogja baktérium és vírusölő hatású.


Szagosmüge - gallium odoratum: Szárított levéldrogja hatékony rovarűző.
 

Illatos macskamenta - Nepeta cataria: Szárított drogja rágcsálók és földibolhák ellen hatásos.

Szappanfű - Saponaroa officinalis: A növény szárított drogjának felületaktív Szaponin tartalma a gyógynövény alapú permetezőszerek hatékonyságát fokozza, de pajzs-moly- és vértetvek ellen permetleve önmagában is biztos.


Olasz szalmagyopár 
- Helichrysum italicum: Levél és virágdrogja baktérium és gombaölő hatású.
 

Csillaghagyma - Tulbaghia violacea: A növény gyökerének illata elűzi a rágcsálókat, a vakondot és a pockot.

Szerző: Nagy Mihály   Létrehozva: 2010. május 20.  A cikk eredetileg megjelent a következő honlapon:
www.szepzold.hu