Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

A szomszéd kertje mindig zöldebb?

Amikor felkeres bennünket egy-egy megrendelő, hogy tervezzük meg a kertjét, gyakran előfordul ez a mondat: „Nézze meg a szomszédom kertjét, én is valami ilyet szeretnék!”


Sokszor vágyakozva nézzük egyik vagy másik szomszédunk kertjét, de jó is lenne, ha a házból kilépve mi is olyan környezetben találnánk magunkat. Sokan el is kezdik kialakítani a vágyott kerteket, és el is követik azokat a tipikus hibákat, amelyek a későbbiekben csak bosszúságot okoznak nekik, az epekedve várt szépség és nyugalom helyett.

Lássuk mibe is kell belegondolnunk, mielőtt nekilátnánk az érdemi munkának.
 

Hozzá egy héten kétszer jár a kertész

Egyik munkánk alkalmával a megrendelő egy gyönyörű, ápolt növényekkel, zöld pázsittal, egynyári és évelő virágokkal, virágzó bokrokkal, cserjékkel teli kertet mutatott nekünk. Ő is hasonlót szeretett volna, igazi szemet gyönyörködtető látvány volt. El is mondta, ő főként milyen színeket szeretne látni a kertjében, és megkérdezte meg tudjuk e valósítani, DE ő bizony nem szeretne kertészt fizetni, maximum a tavaszi és őszi időszakban 1-1 alkalommal.
Semmi gond, válaszoltam, meg tudjuk oldani, olyan lesz amilyennek elképzelte, kb 2 hétig, aztán lesznek benne elszáradt virágok, gyomok, esetleg gombák, amelyeket neki kell majd eltávolítani, ami minimum 4-6 órát fog igényelni hetente.
Mikor láttam a megdöbbenést a kliens arcán, megkérdeztem tőle, vajon a szomszédjához milyen időközönként jár kertész. Kiderült, hogy heti két alkalommal is órákat tölt el egy kertész a kert karbantartásával, ami nem is csoda, hiszen az egynyári növényekből kialakított virágágyások rendben tartása eleve több idő, nem is beszélve az elvirágzott, elszáradt cserjék, bokrok ápolásáról és persze a gyep folyamatos gyommentesítéséről.

Ne feledjük, mielőtt kiválasztjuk milyen kertet szeretnénk, gondoljuk bele, anyagilag fogjuk e bírni? Esetleg érzelmi okokból nem szeretnénk, hogy más nyúljon a növényeinkhez, akkor mi fel tudjuk vállalni a gondozással járó feladatokat, és vajon vagyunk e hozzá elég szakképzettek?

Imád kertészkedni, órákat tölt a növényei gondozásával


Egy kedves ismerősöm mutatott nekem egy rózsalugast, de olyan mennyiségű, fajtájú és színű rózsával, amit bizony egy angolkert is megirigyelne. Valódi nyugalom szigete! Kissé irigykedve gondoltunk bele, hogy azon a kerti padon, egy pohár finom borral a kézben, vajon milyen jó is lehet pihenni. A barátomban fel is merült az ötlet, hogy készítsünk neki egy hasonlót. Miközben erről a tervről beszélgettünk szóba került a rózsalugas tulajdonosa, mint kiderült 1 nyugdíjas házaspár, akik imádják a kertjüket, órákat szöszmötölnek a rózsák gondozásával. Meg is kérdeztem az ismerősöm, neked lesz időd ezzel foglalkozni?
Ó, majd a kertész megoldja!- hangzott a válasz.
Ez volt az a pillanat, a mikor elkezdtem lebeszélni a barátomat a rózsalugasról. Hogy miért? Mert ha a kertész egyszer egy héten eljön és gondozza is a növényeinket, az időjárástól függően, a rózsák akár 2 nap múlva már elhervadhatnak, esetleg tetűvel fertőződhetnek, amit a kertészünk majd 5 nap múlva lát, addig bizony a kertünk nem fog szép látványt nyújtani.

Biztos, hogy a megbarnult virágszirmokon akarunk bosszankodni, csak azért, mert nincs elég energiánk, vagy időnk ápolni a kertünket? Ha az időnket inkább a családunkkal töltenénk, akkor ne válasszunk nagy gondozási igényű növényeket, ha mégoly szépek is!

Családtagként szeretett kutyánk van, míg a szomszédnak maximum aranyhala

Sokan úgy gondolják, hogy ha már kertes házuk van, oda bizony dukál egy házőrző kutya is. Csak azt felejtik el, hogy a kutya három dolgot mindenképp meg fog tenni, már csak kutya-mivoltából adódóan is.

Egyrészt szaladgálni fog, és persze biztosan nem ott, ahová mi a térkövet letettük, hanem biztosan a számunkra legkedvezőtlenebb helyeken a virágágyásban, vagy a pázsitunk közepén, ahol bizony előbb-utóbb ösvényt alakít ki magának.

Másrészt az ásás a vérükben van, egy barátom kutyája például megérzi a vakondot a föld alatt, és mindenképpen ki akarja ásni onnan, így nem is a vakondtúrás okoz problémát, hanem a kutyája által ásott gödrök mindenfelé.

Harmadrészt, még ha meg is van tanítva a kutyánk, hogy egy bizonyos helyre piszkítson, abban biztosak lehetünk, hogy „jelölni” akkor is fog, amivel a gyönyörű zöld gyepünkbe ronda sárga foltokat „készít”.

A mondás úgy tartja, vagy kutyád van, vagy szép kerted, a kettő együtt nem megy. És lássuk be ez így igaz!

Csak egy hétre mentünk nyaralni, de hazaérkezéskor elsárgult fű fogadott

Egyik kliensünknek házépítés után nem sok pénze maradt a kertre, de mivel a neje nagyon kreatív volt, így ők maguk készítették el a kert tervét, és a kivitelezés is saját kezűleg oldották meg. És meg kell hagyni nagyon szép, praktikus, a család igényeinek megfelelő kertet hoztak létre. De nem tudtak automata öntözőrendszert kiépíteni, úgy gondolták, hogy a locsolást majd kézzel megoldják. Nem is volt probléma, amíg egy hétre el nem mentek nyaralni, és szerencsétlenségükre épp akkor volt a legnagyobb kánikula. Mire hazaértek a fű megsárgult, a nagyobb vízigényű növények szinte helyrehozhatatlanul sérültek. Ekkor hívtak bennünket, hogy építsük ki az automata öntözést, ami persze földmunkákkal járt, és a szép (illetve addigra már sárga) gyepet egyszerűbb, gyorsabb volt újratelepíteni.

Azért mert a szomszédnak a legújabb, legdrágább, legmárkásabb van valamiből nem kell nekünk is feltétlenül olyan! De azért ne feledjük: Inkább haladjunk lassabban, de ne ugorjunk át lépéseket, mert később nagyon megbánjuk, hiszen többe fog kerülni a helyrehozás, bővítés, mint ha vártunk volna még 1-2 hónapot, míg rá tudjuk szánni a megfelelő összeget az adott munkára.


Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Füvesítés
Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide:
Szolgáltatásaink - Kertfenntartás


Forrás:
lawn-mowing-wollongong.street-directory.com.au, towngardens.co.uk, tails.co.nz, greenmarkenvironmental.com