Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

Így gondozzuk ősszel a kerti virágainkat

Itt az ősz, az üde zöld fákon és bokrokon már meg-megjelentek sárgás-barnás lombrészek, az egész nyáron gyönyörűen virágzó rózsabokraink is elhagyják már leveleiket, és az egynyári ágyásainkban pompázó növényeink is levetik lassan szirmaikat.

Ideje tehát a nyáron oly sok örömöt nyújtó növényeinkről gondoskodni, hogy jövőre is hasonló szépségekben legyen részünk!

Először is az elhervadt, elszáradt egynyári virágainkat szedjük ki az ágyásokból, és ha van lehetőségünk, készítsünk belőle komposztot. A kiszedett virágok helyét, azért, hogy ne maradjon csupaszon ez a földterület beültethetjük őszi egynyári növényekkel, például díszkáposztával, vagy az egészen télig szép árvácskával. Esetleg, ha nem akarunk ilyen növényeket a kertbe, akkor ásózzuk fel a talajt, és bevethetjük zöldtrágyának nevelt növénnyel, amit a megfelelő időben a talajba dolgozva kiváló alapot biztosíthatunk az egynyári virágainknak a következő évre.

A már meglévő évelő növényeinket ebben az időszakban kell átültetni, vagy ha túlszaporodott, akkor szétültetni, és visszavágni, hogy jövőre is burjánzó vegetációt kapjunk. Az újonnan vásárolt évelőket is ebben az időszakban helyezzük ki. Egy kis kreativitással és képzelőerővel pompás növénycsoportokat készíthetünk, ehhez az évelőket és a tavasszal virágzó növények hagymáit most kell egymás mellé ültetnünk. Ezek a növények remekül kiegészítik egymást, és a színek és virágzási idő gondos megválogatásával mindig lesz valamilyen éppen teljes pompájában látható virág a kertünkben, a következő szezonban.

A hagymás növények okozhatják a legtöbb fejtörést ebben az időszakban.

Hiszen egyes fajtáit éppen ilyenkor érdemes kiültetni, hogy tavaszra szemet gyönyörködtető látványban legyen részünk a hosszú, búskomor tél után. Ilyen például a jácint vagy a tulipán. Érdemes az ültetőfészekbe – a kis gödör, ahová a hagymát helyezzük – virághagymákhoz való trágyát szórnunk, hogy biztosítsuk a meggyökeresedést, és a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

Más fajtáit pedig fagyérzékenységük miatt éppen ilyenkor- körülbelül október elejéig - kell kiásnunk a földből és megtisztítani, egy sorban ládába helyezni őket, és fagymentes helyre tenni tavaszig, különben elpusztulnak. Jó példa erre a kardvirág.

Amikor hagymás növényeket vásárolunk, a csomagoláson találjuk a gondozási útmutatót, amit érdemes eltennünk, vagy jól az eszünkbe vésnünk, akkor biztosan nem kell minden évben új virághagymákat vásárolnunk.

Ha van a kertünkben, például kaspóba kitett, vagy akár ki is ültetett fagyérzékeny növényünk, mint például a dália vagy egyéb mediterrán dísznövény, mint a leander, azokat ilyenkor már érdemes felszednünk és a körülbelül 15 C0-os nem túl sötét helységbe tennünk, ahol áttelelhetnek.

Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide: Szolgáltatásaink - Kertfenntartás
Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Kertfenntartás

Forrás:
athenshomegarden.com, c2.staticflickr.com, 1.bp.blogspot.com, 3.bp.blogspot.com, i554.photobucket.com, shop-static.mein-schoener-garten.de