Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

Az őszi jókedv titka: az árvácska

Elmúlt a nyár, jönnek a borongós, ködös, komor őszi napok.


DE nem azoknak, akik árvácskákat ültetnek a kertjükbe, balkonládáikba, vagy egyéb kreatív helyekre, hogy vidámságot, színeket csempésszenek a szomorú mindennapokba!

Az ősz kiváló időpont az árvácskák ültetéséhez.

Egyrészt a viszonylag sokáig meleg talaj és az enyhe levegő arra készteti a növényeket, hogy gyorsan nőjenek és rengeteg színpompás kiterjedt virágot hozzanak.

Másrészt az árvácskák igen gazdag színválasztéka rendkívül jól illik a változó őszi levelek merész színárnyalataihoz.

Talán ezért is az árvácska a kerttervezők egyik álom-növénye.

Íme néhány dekorációs ajánlat, hogy ősszel is élvezhesd a kerted gyönyörű virágait és színeit:

A szezon színeihez és ünnepeihez alkalmazkodva ültethetjük árvácskáinkat kivájt tökbe vagy kiemelhetjük őket szalmával az őszi kertben, esetleg válogassunk a zöldellő lombokhoz fekete és lila árvácskákat, hogy elkészítsük a gyönyörű halottak napi/ haloween-i kertdekorációnkat.

Ha gondolsz a tavaszra is, akkor egyéb hagymásokkal ültesd őket egy virágágyásba. Ilyen hagymások lehetnek például a nárciszok, kikericsek, tulipánok, jácintok. Ne felejtsd el őket a csomagoláson ajánlott mélységbe helyezni a hagymákat! Először az alaposan felásózott földbe ültesd el az előbb felsorolt hagymásokat, azután a hagymások elé vagy közé tehetsz árvácskát. Idén ősszel az árvácskák gondoskodnak a színekről és mind az árvácskák, mind a tavaszi hagymások együtt borulnak virágba, amikor a tavasz megérkezik.

Az őszi árvácskák még több héttel a fagyok után is folytatják a virágzást. Ne felejts néhány cseréppel a házhoz közel is tartani, hogy élvezhesd az édes illatukat a metsző hideg ámde napfényes őszi időben. Mivel az árvácskák jól párosíthatók díszpaprikával, krizantémmal, magyarparéjjal, szegfűvel, szépecskével, kokárdavirággal és levendulával, keverd őket bátran, de azért emlékezz a kevesebb néha több!

Mivel a legtöbb árvácska sikeresen áttelel, ezért ha árvácskákat ültetsz a kertedbe, akkor azok látványát nem csak az első hóesésig élvezheted, de tavasszal újra kivirágzanak, amely kora nyárig eltart.

A durva tél végén a levelek és a szár kissé barnának és rongyosnak tűnhet, de semmi vész, mert tavasszal, ahogy az idő melegszik beindul az új levélzet növekedése.

Akár szabadföldbe telepíted, akár konténerbe ülteted az árvácskákat, ne felejtsd el jól megöntözni napos száraz időben- ugyanis az árvácskák nagyon igényesek a vízre, ha úgy érzed az árvácskád nem fejlődik megfelelően, először a vízellátását ellenőrizd! A folyamatos, kiterjedt színes virágzat fenntartása érdekében használj az ültetési időszakban folyékony trágyát kéthetente, de csakis a kemény fagyok előtt. Vigyázat, ha már a talaj éjszaka fagyos, nappalra pedig kiolvas, akkor már nem érdemes, sőt nem szabad öntözni, mert csak az árvácskák gyökereit tesszük tönkre, ahelyett, hogy vízzel látnánk el a növényt.


Remélem mindenkinek csempész egy kis jókedvet, boldogságot a mindennapjaiba az árvácskákban való gyönyörködés!


Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide: Szolgáltatásaink - Kertfenntartás
Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Kertfenntartás


Forrás:
encrypted-tbn1.gstatic.com, crymble.ca