Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

A rózsa és betegségei

A rózsa az egyik legrégebbi virágunk, az ültetett dísznövényeink közül. Szeretjük őket kertünkben és vázában látni. Illatuk jellemző, fajtájuk sokszínű. Szirmaiból olaj is készül, amely parfüm és kozmetikai szerek alapanyagaként szolgál. Színskálájuk hatalmas palettában pompázik a hölgyek és rózsakedvelők örömére. Leginkább szimbólumként ismerjük őket, hiszen a művészetben és az irodalomban a szerelem asszociációjaként szerepelnek.

Nemesített fajtájuk, amit leginkább ismerhetünk, mint laikus kertészek, a parkrózsák és a középkori rózsák, melyek kertekben jelenhetnek meg. Ez utóbbiak nagyrészt erős illatúak és nagyszirmúak és évente egyszer virágoznak. A parkrózsák illata már nem annyira erőteljes viszont többször virágoznak. Mindkét rózsafajtára jellemző, hogy „edzettek” és az időjárás viszontagságait jól bírják.

A magasabb nemesített fajtájú rózsák azok, amiket virágboltokban kaphatunk vagy nagyobb odafigyeléssel és ápolással a kertünk ékköveként szolgálnak. Őket nevezzük Nemes rózsáknak. Sokszirmúak és igazán erős jellegzetes rózsaillatuk van, színük pedig intenzív. Nyáron mondhatni folyamatosan nyílnak és pompáznak. Nagy figyelmet igényelnek, folyamatosan metszeni és védeni kell őket, de ugyanennyire hálásak is kinézetükkel.

A rózsák betegségei
 

A rózsákat is óvni kell a kártevőktől és a betegségektől. Levelükön és szirmaikon kifejezetten jellemző foltok jelennek meg.

1. Rózsa lisztharmat
2. Rózsa rozsda
3. Rózsa szürkepenész
4. Rózsa mozaik vírus
5. Rózsa fekete foltosság