Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

Gyepgondozás eszközei

Mindenki azt szeretné látni, hogy a kertjében a gyep üde zöld, egységesen fedi a talajt, nincsenek benne sárga foltok, vagy lyukas, fűmentes részek. Ennek az eléréséhez nagyban hozzájárulnak azok az eszközök, amelyekkel gondozzuk, ápoljuk a gyepet.


Már a telepítés elkezdése előtt vannak feladataink, hiszen a talajt elő kell készíteni, ki kell egyenlíteni a nagyobb felületi egyenetlenségeket, a rögöket össze kell törni, a talajt alaposan vízzel át kell áztatni. (Az áztatás nem csak azért fontos, mert könnyebb a talajrendezés, hanem azért is, mert ilyenkor észrevehetjük azokat a részeket, ahol megáll a víz, pangóvíz keletkezik például a talaj más minősége miatt. Ilyenkor még van lehetőségünk ennek a problémának a megoldására, mielőtt nagyobb bosszúságot okozna a már kinőtt gyepben.) Ennek az előkészítési munkának a megfelelő eszközei a gereblye, a lapát és természetesen a slag, akár hordozható öntözőfejjel is.

A már zöldellő gyepet természetesen rendszeresen vágnunk kell. Attól függően, hogy milyen fajta gyepről van szó, illetve, hogy pontosan mire is használjuk a gyepünket (például focizunk e rajta, vagy csak gyönyörködünk a szépségében) különböző magasságban és különböző, de rendszeres időközönként vágjuk a füvet. Ehhez természetesen akár elektromos, akár benzines, nagyobb területeknél esetleg önjáró traktor szükséges.
Viszont ne feledkezzünk meg azokról a részekről sem, ahová a fűnyíró nem jut el, például a kerítés melletti részek, ahol kézi erővel- kisebb terület esetén- vagy fűszegélyvágóval, fűkaszával kell a gyepet gondozni.

Évente kétszer a beállt gyepeknél szükséges a szellőztetés, ilyenkor az összefilcesedett füvet, esetleg a megsárgult csomókat távolítjuk el. Ez azért is fontos, hogy megakadályozzuk a mohásodást, egyéb kórokozók megjelenését. Ennek a műveletnek is létezik kézi illetve gépi szerszáma, ajánljuk nagyobb területeknél a szellőztetőgép használatát, hiszen ennek használata kevésbé fáraszt és persze sokkal gyorsabb is. Ne ijedjünk meg, szellőztetés után a füvünk néhány napig „rondán” fog kinézni. Éppen amiatt, mert kiszedtük belőle az oda nem illő részeket a gyepünk kissé ritkásnak fog tűnni, de ezek az optikai hibák néhány napon belül helyre jönnek, és egészséges pázsitunk lesz.

Szükségünk lehet még, főleg nagyobb füves területeknél műtrágyaszóró eszközre, hiszen a rendszeres trágyázás nemcsak a tápanyag visszapótlásában segít, de bizonyos gyomnövények fejlődését is akadályozza.

Hazánkban, az éghajlati adottságok miatt –bármilyen fűkeveréket, pázsitfajtát választunk is- elengedhetetlen az öntözés, ha egységes, zöld gyepet szeretnénk. Ennek kivitelezése is történhet kézi erővel, vagy automatikusan. A helyes öntözésről, az öntözőrendszerek kivitelezéséről bővebben egy későbbi cikkünkben írunk.

A fent leírt eszközök a legszükségesebbek a gyepünk gondozásához. Mindezek figyelembe vételével, az eszközök árainak kiszámolásával, valamint a gondozásra fordított idő, és az eszközök tárolási problémájának átgondolásával Ön-, mint tudatos fogyasztó- is beláthatja, hogy érdemes lehet gyepünk gondozását szakemberekre bízni.


Kérjen tőlünk árajánlatot, és döntsön az Önnek, családjának, és pénztárcájának legmegfelelőbb lehetőség mellett!


Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Kertépítés
Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide:
Szolgáltatásaink - Kertépítés


Forrás:
encrypted-tbn1.gstatic.com, northernturf.ca